Diyetisyen Logo

Kahvenizi Nasıl Alırsınız? Uzun Yaşam için Sade

2025-07-03

Kahvenizi Nasıl Alırsınız? Uzun Yaşam için Sade

Kahvenizi Nasıl Alırsınız? Uzun Yaşam için Sade

Güne kahveyle başlamak sağlıklı mı? Yeni bir araştırmaya göre sade kahve tüketiminin faydaları bir kez daha ön plana çıkıyor! Araştırmacılar, kahve tüketiminin yaşam süresini uzatabileceğine dikkat çekiyor. Peki uzun ve sağlıklı bir yaşam için kahve tüketimi nasıl olmalı?

Çalışmanın detaylarını birlikte inceleyelim: Araştırma ortalama 19 yıllık bir takip süresini kapsıyor. 20 yaş ve üzeri yaklaşık 46.000 bireyin verilerinin incelendiği bu çalışmada kahve tüketimi ele alınıyor. Kafeinli/kafeinsiz kahveler, şeker ve krema ilavesi gibi detaylar da özellikle inceleniyor. Kahve tüketiminin sağlık çıktılarına etkisi ise tüm nedenlere bağlı ölüm, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar açısından değerlendiriliyor. (DOI: 10.1016/j.tjnut.2025.05.004)

Günde Kaç Fincan Kahve İçmeliyim?

Araştırmaya göre günde en az 1 fincan kahve içen bireylerin ölüm riski %16 azalıyor. Günlük 2-3 fincan tüketim de ölüm riskinde benzer şekilde %17 oranında azalma sağlıyor. Kahvenin faydalı etkilerinin içerdiği kafein, klorojenik asit ve polifenollere bağlı olduğu düşünülüyor. Bu bileşenler kahvenin antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-karsinojenik etkiler göstermesini sağlıyor.

Şeker ve Krema İlavesi Faydalı Etkiyi Azaltıyor

Araştırmada dikkat çeken detaylardan bir tanesi kahvenin faydalı etkilerinin sade tüketildiğinde görülüyor olması! Öyleyse bol kremalı, bol şekerli kahveler tükettiğimizde olası faydaları maalesef sönümlüyor olabilirsiniz. Bu noktada içerik hakkında bilgi sahibi olmanın önemi de ortaya konulmuş oluyor. Bilinçli bir tüketici olmak şart :)

Günün Hangi Saatinde Kahve İçtiğiniz de Önemli!

Kahvenizin sadece miktarı ve içeriği değil, hangi saatte tüketildiği de sağlığınız üzerinde söz sahibi olabilir. Bu durum özellikle sabah erken saatte kahve tüketenleri maalesef üzebilir ama minik düzenlemelerle sizin için daha iyi bir tüketim alışkanlığı geliştirebilirsiniz :)

Sabah ilk saatlerde vücudunuz sizi güne hazırlamak için bir miktar stres hormonu salgılıyor, kafeinin vücudunuzdaki etkisi ise basitçe bu stres seviyesini artırmak oluyor. Araştırmalar, sabah erken saatlerde tüketilen kahvenin özellikle diyabetli bireylerde bazı sağlık risklerini artırabileceğine dikkat çekiyor. Buna karşın, günün ilerleyen saatlerinde, özellikle sabahın ileri saatleri, öğle ve öğleden sonra kahve tüketimi için en optimal aralık gibi görünüyor. Bu saatlerde kahve içenlerin ölüm riski azalırken kardiyovasküler sağlıkları desteklenmiş oluyor. Günün ilerleyen saatlerde vücudunuz dinlemeye hazırlandığından akşam saatlerinde de kafein alımı önerilmiyor. (DOI: 10.1186/s12916-024-03736-x)

Sabah Kahvesinden Vazgeçemeyenler için 3 Öneri

  • Kahvenizden önce bir öğüne yer verin. Aç karnına tüketilen kahve, özellikle glukoz toleransını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kahvenizi içmeden önce, hafif bir kahvaltı veya atıştırmalık almanız metabolizmanızı destekler ve kan şekeri dalgalanmalarını önler.

  • Yanına Sağlıklı Atıştırmalık Ekleyin: Bir avuç badem, fındık ya da ceviz gibi sağlıklı yağ ve lif içeren kuruyemişler kahvenin etkisini yumuşatır, tokluk hissi verir ve kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olur.

  • Sabah kahvenizi 1 saat erteleyin. Uyanır uyanmaz kahveye sarılmak yerine 1-1.5 saatlik aralar vermenin gün içinde enerjinizi daha iyi etkilediğini siz de deneyimledikçe fark edeceksiniz.

-Diyetisyen Bengisu Tekirdaş